Bilvård – Tvätta bilen tips

Tips för bilrengöring enkelt förklarade

Ibland så kan tips för bilvård vara helt enkelt sunt förnuft, medan du andra gånger kan behöva vara lite mer påhittig. Vi vill alla ha en ren bil, i alla fall så vill de flesta av oss det. Det finns vissa dock som tror att en bil är ett förråd för skräp, gamla tidningar, gammalt godispapper och en värd för massa andra saker jag inte vill gå in på.

Bilvårdsprodukter för bilvård

tips på smart bilvård. tvätta bilen som ett proffs

Kanske kommer nu några av dessa biltips för att hålla din bil ren vara tips av rätt och slätt allmänt bondförnuft, men det är dessa som verkar vara de mest ignorerade. Du behöver inte leta efter exklusiva rengöringsprodukter, då det för det mesta räcker med lite vardaglig arbetsinsats. Å andra sidan, så kan du kanske vara i behov av några tips att ge vidare till en tonåring som får använda familjebilen om han eller hon rengör den först, och detta kanske är något de måste göra veckovis. I så fall kommer här några rengöringstips som är några av de mest grundläggande.

Använd två hinkar istället för en. Den första hinken är för vatten med rengöringsmedel. Beroende på om du rengör en bil med lera och smuts ända upp till taket, kan du behöva byta ut vattnet med rengöringsmedlet i då det blir smutsigt och färgas mörkt. Om du däremot tvättar en bil som bara har ett lätt lager av damm, så kommer du säkert undan med bara en hink med rengöringsmedel.

Börja aldrig rengöra nerifrån och upp. Börja istället på toppen och rengör taket först. Skölj sedan av rengöringsmedlet. Tvätta sedan huven och skölj, sedan bagageluckan och skölj. Bland de sista delarna att tvätta på bilen är fönstren uppifrån och ner till undre dörrlisten (rocker panel), skölj en sida i taget innan du går vidare. Efter du har tvättat båda sidorna, återstår sista delen, rocker panelerna. Dessa kommer sist då de oftast är de mest smutsiga, eller mest troliga att vara täckta med damm, lera eller rester från vägen såsom tjära.

När du tvättar utsidan på bilen se till att du står i skuggan. Och nej, detta är inte för att hindra dig från att få för mycket sol, även fast det inte är en dålig idé också. Den enkla anledningen till detta är att du inte vill att solen ska torka bilen då det lämnar märken innan du haft chansen att använda din polerduk på bilen.

En trick som jag har lärt mig i solen är att tvätta taket ner till under fönstren i ett svep och sedan torka taket. På så sätt så är det i alla fall möjligt för mig att förhindra att taket blev fläckigt innan jag hinner på det igen.

Använd ett mopphuvud för tvätt med rengöringsmedel. Se till att du tvättat mopphuvudet först i tvättmaskin så det blivit mjukt innan du börjar.

Försök med att använda en liten matsked majsstärkelse på din torktrasa när du börjar polera bilen. Det hjälper dig att få bort överflödigt polermedel.

Använd det gamla pålitliga, men idag bortglömda, rengöringsmedlet för glänsande fönsterglas. Innan alla dessa moderna fönstersprayer så skulle du ha använt vinäger blandat med vatten och torkat av fönsterglaset med tidningspapper. Ja, det är sant, tidningspapper. Prova. Du kommer att bli förvånad över resultatet.