Stryka – En guide om strykning

Fuskguide för strykning

Om du är som jag, och avskyr att stryka men inte vill att din familj ser skrynklig ut, hur gör du? Till att börja med kan du läsa tipsen nedan. Även om du bara följer några av dem kommer att du att slippa slava med strykningen i flera timmar.

strykning symboler

Välj kläder som inte behöver strykas. Minska på bomullsskjortor och sängkläder som, enligt min mening, är det enda som egentligen behöver strykas. Överbelasta inte tvättmaskinen och centrifugera dina kläder med en långsammare hastighet. Detta gör att tvätten inte kommer att vara så skrynklig när du tar ut den ur tvättmaskinen.

Använd sköljmedel i sista sköljningen. Eller tillsätt ett par matskedar vinäger om du vill ha ett miljövänligare alternativ. Du kan skaffa speciella sköljmedel för mindre skrynklig tvätt. Det kan hjälpa lite extra, men inte förvänta dig inget mirakel.

Ta ur tvätten ur tvättmaskinen så fort cykeln är klar. På detta sätt kommer kläderna inte att ligga i en hög i maskinen och bli ännu skrynkligare. Skaka kläderna, forma om dem och jämna ut de värsta vecken medan de fortfarande är fuktiga.

Om du använder en torktumlare, ska du tänka på att inte överbelasta den och ta ut kläderna så fort som de är torra. När du har tagit ut kläderna, skakar du dem ordentligt och hänger upp dem eller viker ihop dem omedelbart.

Prova detta fantastiska tips för mindre skrynkliga kläder: Fyll en sprayflaska med vatten

och tillsätt tre matskedar vanligt sköljmedel. Spraya på veck och rynkor och jämna ut dem med händerna. Detta kommer inte att helt eliminera behovet av att stryka bomullsskjortor, men det borde eliminera behovet att stryka t-shirts, pikétröjor och många vardagliga bomullskläder.

Häng skrynkliga kläder på galgar i badrummet medan du tar ett varmt bad eller dusch. Den heta ångan bör ta bort de flesta rynkorna.

Stryk kläderna medan de fortfarande är fuktiga eller fukta dem innan du stryker. Det är mycket lättare att stryka kläder när de är lite fuktiga. Om de redan är torra sprayar du dem med vatten med en sprayflaska (tillsätt några droppar av din favorit eteriska olja om du vill att de ska lukta gott – lavendel fungerar särskilt bra).

Välj ditt strykjärn med omsorg. Välj ett lätt spetsigt ångstrykjärn av bra kvalitet.

Du kan avkalka vissa strykjärn med en blandning av hälften vinäger och hälften vatten.

Häll blandningen i behållaren, värm upp strykjärnet och stäng sedan av det och låt stå ett par timmar innan du sköljer ur det.

Stryk med rätt temperatur. En strykjärnssymbol med en punkt innebär svalt och är lämplig för nylon eller de flesta syntetiska tyger. En strykjärnssymbol med två punkter betyder varm och är lämplig för ylle, silke och tyger gjorda av en blandning av naturliga och syntetiska fibrer. En strykjärnssymbol med tre punkter betyder het och är lämplig för tyger som är 100% bomull eller linne. För ömtåliga plagg, rekommenderar jag att du stryker på baksidan eller med en lätt fuktad trasa mellan plagget och strykjärnet.

Flyttstädning Stockholm ger dig städtips varje vecka!